Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Το σεμινάριο του Κώστα Δημητρίου στο Ροδοτόπι (15 Οκτ. 2017)

Την Κυριακή το απόγευμα, 15 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ένα πολύ ωραίο σεμινάριο στην αίθουσα του ΚΣΡ στο Ροδοτόπι, με εισηγητή τον Κώστα Δημητρίου και με θέμα "Paths of Rhythm". 

Μέσα σε ένα χαρούμενο κλίμα, με συμμετοχή μελών του ΚΣΡ και άλλων ατόμων που ήρθαν ειδικά για το σεμινάριο, δόθηκε μεταξύ άλλων η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκτελέσουν ρυθμικά σχήματα με χρήση μετρονόμου, έχοντας ως βάση μέτρησης διαφορετικές μονάδες χρόνου κάθε φορά (π.χ. το ίδιο ρυθμικό σχήμα μετρώντας τέταρτα, μισά κτλ), με διαφορετικούς τονισμούς (π.χ. δέκατα έκτα με τονισμό ανά τρεις νότες, τρίηχα τετάρτων που εμπεριείχαν υποδιαιρέσεις τριήχων ογδόων κτλ), καθώς και μία εισαγωγή στην εκτέλεση ογδόων με τη μορφή Swing Feel (προσέγγιση της jazz).


Στη συνέχεια, μετά από ένα μικρό διάλειμμα όπου προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά, ακολούθησε το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου που ήταν αφιερωμένο στην εκτέλεση ρυθμικών σχημάτων με την κίνηση του σώματας (ένα είδος "χορευτικής" προσέγγισης με ρυθμικά στοιχεία σε πόδια και χέρια), αλλά και με τη χρήση της φωνής (π.χ. χωρισμός σε επιμέρους ομάδες και ταυτόχρονη εκτέλεση "παράξενων" ρυθμικών σχημάτων - odd grouping - τα οποία εναλλάσονταν κυκλικά από ομάδα σε ομάδα).

Ήταν αναμφίβολα ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο σεμινάριο για κάθε μουσικό - και όχι μόνο - δίνοντας το έναυσμα, ιδιαίτερα στους νεότερους σπουδαστές μουσικής, να συνειδητοποιήσουν και να αναζητήσουν στο μέλλον διαφορετικούς τρόπους κατάτμισης του χρόνου, ώστε να μπορούν να αποδίδουν σωστότερα τα προς εκτέλεση μουσικά έργα και κυρίως να οργανώνουν εναλλακτικούς τρόπους ανάλυσης και μελέτης αυτών.

Το ΚΣΡ ευχαριστεί θερμά τον Κώστα Δημητρίου για αυτή την προσφορά του.

Φωτογραφίες: Χρήστος Παργινός