Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Σεμινάριο του τζαζ μουσικού σχήματος "3rd Floor Quartet" στο Ροδοτόπι και συναυλία του με το Κιθαριστικό μας Σύνολο (28/8/2016)

Οι "3rd Floor Quartet" είναι ένα τζαζ μουσικό σχήμα από την πόλη των Ιωαννίνων που αποτελείται από τους επαγγελματίες μουσικούς Νίκο Κυπριώτη στην τρομπέτα, Δημήτρη Νίκα στο πιάνο, Ευθύμη Σφαιρόπουλο στο κοντραμπάσο και Κώστα Δημητρίου στα τύμπανα.

Το εν λόγω σχήμα είχαμε τη χαρά και την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε την Κυριακή 28 Αυγουστου 2016 στο Ροδοτόπι, πρώτα στην αίθουσα του Κιθαριστικού μας Συνόλου για ένα πολύ καλό εισαγωγικό σεμινάριό τους στη τζαζ μουσική, ενώ στη συνέχεια στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ροδοτοπίου για μια συναυλία με το κιθαριστικό μας σύνολο.

Οι δύο εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το σύλλογό μας, σε συνεργασία με τους "3rd Floor Quartet - οι οποίοι προσεφέρθησαν αφιλοκερδώς - και υπό την αιγίδα του Δήμου Ζίτσας.

Το σεμινάριο "εισαγωγή στη τζαζ"


Το σεμινάριο αρχικά περιελάμβανε ιστορική αναδρομή στη μουσική της τζαζ (κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο γέννησής της, κύριοι εκπρόσωποί της, επιδράσεις κτλ), ανάλυση βασικών στοιχείων της δομής της, το χαρακτηριστικό στοιχείο του αυτοσχεδιασμού της κ.ά. Το θεωρητικό σκέλος υποστηρίχθηκε με σύντομες σημειώσεις που προετοίμασε το μουσικό σχήμα και οι οποίες μοιράστηκαν στους παρευρισκομένους.

Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση των μουσικών οργάνων, χωριστά από το κάθε μέλος του σχήματος, σε σχέση με το ρόλο τους στη τζαζ και μέσα από την εκτέλεση μουσικών παραδειγμάτων ζωντανά. Τέλος, το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με μία ενδεικτική εκτέλεση δύο τζαζ κομματιών από τους "3rd Floor Quartet".

Φωτογραφίες: Χρήστος Παργινός

 


Η συναυλία


Η συναυλία είχε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος έπαιξαν μόνοι τους οι "3rd Floor Quartet", σε ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε ορχηστρικά κομμάτια, αλλά και τζαζ τραγούδια που τραγούδησαν οι Σταυρούλα Νάκη και Σωτηρία Αθανασοπούλου.

Στη συνέχεια, υπήρξε μία σύμπραξη του Κιθαριστικού μας Συνόλου με τους "3rd Floor Quartet", η οποία ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Συνόλου μας και που παράλληλα άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

Τέλος, η συναυλία έκλεισε με το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου, όπως αυτό παρουσιάστηκε σε προηγούμενες καταχωρήσεις (για βίντεο με τον κορμό του καλοκαιρινού προγράμματος 2016, μπορείτε να δείτε τη συναυλία μας στην Πρέβεζα, πατώντας εδώ).

Ακολουθεί βίντεο του Νίκου Ζώη, από τη σύμπραξη Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου και "3rd Floor Quartet".