Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Το διήμερο του σολίστ κιθάρας Κώστα Τοσίδη στα Ιωάννινα (Ρεσιτάλ στο "Δ. Χατζής" - Σεμινάριο στο Ροδοτόπι)

Το Σαββατοκύριακο 10-11 Φεβρουαρίου 2018 είχαμε την ευκαιρία να έχουμε κοντά μας τον εξαιρετικό σολίστ κιθάρας διεθνούς καριέρας Κώστα Τοσίδη, ο οποίος έδωσε ένα καταπλητικό ρεσιτάλ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής" και παράλληλα έκανε ένα πολύτιμο σεμινάριο κιθάρας στην αίθουσα του ΚΣΡ στο Ροδοτόπι.

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν το ΚΣΡ, το Π.Κ.Δήμου Ιωαννιτών και το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη.
Εκ μέρους του ΚΣΡ ευχαριστούμε από καρδιάς τον Κώστα Τοσίδη για τις ωραίες κιθαριστικές στιγμές που μας χάρισε.

Επίσης, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τη διοίκηση του Π.Κ. Δήμου Ιωαννιτών για τη συνεργασία, καθώς και προς τον Κωνσταντίνο Βρέλλη, διευθυντή του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, για την ευγενική χορηγία και καθοριστική συμβολή του στην επιτυχία του διημέρου.

Φωτογραφίες: Χρήστος Παργινός


1) Το ρεσιτάλ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Δ. Χατζής" (10/2/2018)



2) Το σεμινάριο στο Ροδοτόπι (11/2/2018)


Ήταν ένα πολύ χρήσιμο και ενδιαφέρον σεμινάριο με συμμετοχές σπουδαστών και φίλων της κιθάρας από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Ο Κώστας Τοσίδης, ως φορέας σύγχρονων κιθαριστικών προσεγγίσεων (ο ίδιος είναι κάτοικος Αυστρίας και διδάσκει κιθάρα στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ), καταπιάστηκε στο σεμινάριο τόσο με ζητήματα τεχνικής, όσο και με ζητήμτατα ανάλυσης και ερμηνείας επιμέρους έργων.
Ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του σεμιναρίου ήταν το ομαδικό εργαστήριο, με συμμετοχή αρκετών κιθαριστών που, μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα, δοκίμαζαν και εκτελούσαν ταυτόχρονα τις προτάσεις του Κώστα Τοσίδη. Στο ομαδικό εργαστήριο παρουσιάστηκαν ασκήσεις για την ανάπτυξη της τεχνικής (όπως, μεταξύ άλλων, εκτέλεση χρωματικών κλιμάκων με τρέμολο φλαμέγκο, ενδυνάμωση και έλεγχος μικρομυών αριστερού, rasgueados, διαβάθμιση και αυξομειώσεις έντασης μέσα από σκάλες, έκταση αριστερού κ.ά.).

Ακόμη, να σημειωθεί ότι το σεμινάριο ήταν δωρεάν και έπαιξαν συνολικά οκτώ σόλο εκτελεστές (με τη μορφή ατομικού μαθήματος ανοιχτού στο κοινό), ενώ ο Κώστας Τοσίδης, ακούραστος και με εμφανή διάθεση να προσφέρει το καλύτερο δυνατό,  δίδαξε για περισσότερες από οκτώ ώρες μέσα στην ίδια ημέρα.




Δείτε ακόμη:
- Αφίσα ρεσιτάλ (11/2/2018) και βιογραφικό του Κώστα Τοσίδη
- Σεμινάρια στην αίθουσα του Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου