Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Πρόγραμμα και συμμετοχές της 5ης για τα Ιωάννινα Πανελλήνιας Συνάντησης Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας (25/1/2020)

Για 5η συνεχή χρονιά διοργανώνεται η Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας Ιωαννίνων, η οποία φέτος προγραμματίστηκε για το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, στην Αίθουσα "Β. Πυρσινέλλας" και με ώρα έναρξης 7:00 μμ, στην οποία συμμετέχουν επτά Σύνολα / Ορχήστρες Κιθάρας από έξι διαφορετικές πόλεις της χώρας μας.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, όπως και στις ανίστοιχες τέσσερις προηγούμενες, είναι το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και ο Δήμος Ζίτσας.

Παρατίθεται πιο κάτω μία σύντομη παρουσίαση των Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας της διοργάνωσης, καθώς και των μουσικών τους προγραμμάτων.

Σχεδιασμός αφίσας και έντυπου προγράμματος: Θωμάς Παππάς.


Ορχήστρα Κιθάρας Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Η ορχήστρα δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και αποτελείται κατά πλειοψηφία από σπουδαστές της κιθάρας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ηλικίας 13 έως 17 ετών. Στο ρεπερτόριό της υπάρχουν κομμάτια κλασικά, παραδοσιακά, κινηματογράφου κ.α. ελλήνων και ξένων συνθετών με στόχο την εξερεύνηση των δυνατοτήτων αυτού του θαυμάσιου οργάνου, την γνωριμία με εξαίρετες μελωδίες και πάνω απ’ όλα την απόκτηση της κοινής μουσικής συνείδησης μέσα στην ομάδα. Τα παιδιά, έχοντας παράλληλα ως επιθυμία τη γνωριμία τους με ηχοχρώματα διαφορετικά από αυτά της κιθάρας, κατά καιρούς συνεργάζονται με σπουδαστές άλλων οργάνων, δουλεύοντας πάνω ένα ρεπερτόριο διασκευασμένο κατάλληλα για την καλλιτεχνική τους ανάπτυξη. Η ορχήστρα εκτός των εμφανίσεών της στη Λάρισα, έχει πάρει μέρος στην 2η, 3η και 6η Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Βέροιας (2012, 2013, 2017), στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Κοζάνης (2013) στην 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η και 7η Πανελλήνια Συνάντηση Συνόλων και Ορχηστρών Κιθάρας Λάρισας (2012 - 2019), στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Βόλου (2016) καθώς και στην 1η και 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Κιθάρας Ιωαννίνων ( 2016, 2017).

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Παραδοσιακό γαλλικό:
G.F. Händel
W. A. Mozart:
Tourdion *
Bourrèe *
Rondo alla Turca *
Μεταγραφή: Ν. Παναγιωτίδης από τη «μουσική των νερών»
K. Badelt /H. Zimmer:
Οι πειρατές της Καραϊβικής (Διασκευή: Ν. Χατζή)
Διδασκαλία: Νάνση Χατζή
Συμμετέχουν οι καθηγήτριες: Νάνση και Έφη Χατζή
Κιθάρες: Ελίνα Παπαγιαννοπούλου, Χαρά Καραμπέρη, Χριστίνα Αλασσωνίτη, Γιώργος Κουτσιούκης, Αναστασία Χάμου, Στέργιος Δάσκαλος, Σάββας Τέγος , Μαριέλλα Κατσιλέρου, Κατερίνα Μακρή
Κοντραμπάσο: Ραφαήλ Σγαρδώνης



Ορήστρα Κιθαριστών "Παράλλαξη" Μουσικού Σχολείου Βέροιας

Η ορχήστρα κιθαριστών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας «Παράλλαξη» σε διδασκαλία και διεύθυνση του καθηγητή κιθάρας Βασίλη Βαλαβάνη, ιδρύθηκε το 2015 από τον ίδιο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου Βέροιας καθώς επίσης σε αρκετές συναντήσεις συνόλων και ορχηστρών κιθάρας που έχουν πραγματοποιηθεί στη Βέροια. Φέτος εμπλουτίστηκε και με φλάουτο και κλαρινέτα και δοκιμάζει τις δυνατότητές της και σε άλλες πόλεις με πρώτο σταθμό τα Γιάννενα στις 25-1-20.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες της στην ιστοσελίδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Ισπανικό τραγούδι:
Ε. Ρεμπούτσικα: 
Παραδοσιακό ισπανικό:
A. Cobral:
Αγνώστου συνθέτη:
Molomolondron (Μεταγραφή: R. de Frutos)
Μπαχάρι, κανέλα και φιλί (Διασκευή: Θ. Βήτος)
Cancion Triste (Διασκευή: R. Behrens)
La foule (Διασκευή: Β. Βαλαβάνης)
Misirlou (Διασκευή: Β. Βαλαβάνης)
Διδασκαλία – Διεύθυνση Ορχήστρας: Βασίλης Βαλαβάνης
Κιθάρες: Ασίκης Γιώργος, Πουτακίδης Κωστής, Μέλιος Ορέστης, Τριανταφυλλίδης Τηλεφάνης, Χριστογιάννης Δημήτρης, Παυλίδου Ελένη, Κοντοτάσιου Εβελίνα, Μωυσίδης Παναγιώτης, Γαλάνη Μαριάννα, Κωστάκου Ελεάνα, Μπαντή Κατερίνα, Μωϋσίδου Παναγιώτα, Σαββίδης Σοφοκλής, Βούλγαρης Γιάννης, Παπαφωτίου Μάξιμος, Τριανταφυλλόπουλος Θωμάς 
Φλάουτο: Κωστόπουλος Ιάσονας 
Κλαρινέτο: Ιωαννίδης Νίκος, Τσάνι Αλέξανδρος



Κιθαριστικό Σύνολο Ωδείου "Πολυρυθμία" Πρέβεζας

Το Κιθαριστικό Σύνολο του Ωδείου είναι ένα ευμετάβλητο σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι σπουδαστές της κιθάρας από το Επίπεδο της Κατωτέρας Σχολής και πάνω. Ενίοτε πλαισιώνεται και από άλλα μουσικά όργανα όπως Μαντολίνο, Φλάουτο, Βιολί. Εκτός από τις εκδηλώσεις του Ωδείου όπου εμφανίζεται ταχτικά, κατά καιρούς συμμετείχε σε συναυλίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, στην Αρχαία Ελέα Θεσπρωτίας, στις Ημέρες Μουσικής Πρέβεζας, σε Πανελλήνιες Συναντήσεις Κιθαριστικών Συνόλων (Ιωάννινα –Βόλος) , στην Λευκάδα, Ευρωπαική Γιορτή της Μουσικής και σε άλλες εκδηλώσεις. Παράλληλά λειτουργεί και ένα μικρότερο σύνολο με ποιό εξειδικευμένο ρεπερτόριο. 
Το σύνολο προετοιμάζει ο Κιθαριστής Νίκος Ρώσσος

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΛΟΥ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Παραδοσιακό Βραζιλίας
R. Schumann:

Μ. Βαμβακάρης:

Terezihna de Jesus
Romance (Διασκευή. Ν. Ρώσσος)
Θεατρική ανάμνηση (Διασκευή: Ν. Ρώσσος)
Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (Διασκευή: Κ. Γρηγορέας)
Χαράματα η ώρα τρεις (Διασκευή: Κ. Γρηγορέας)
Διδασκαλία: Νίκος Ρώσσος
Κιθάρες: Τσαούση Ελισάβετ, Παβέλη Φαίδρα, Παβέλη Δήμητρα, Τσόλκα Μυρτώ, Καρανίκα Γεωργία



Κιθαριστικό Σύνολο "FLOGUITARS" Μουσικού Σχολείου Αγρινίου

Οι FLOGUITARS είναι ένα νεοσύστατο κιθαριστικό σύνολο. Απαρτίζεται από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου. Η σύμπραξη του με τις φλογέρες (blook flute) έδωσε νέα χροιά και νέες ιδέες μιας και τα δύο αυτά όργανα μπορούν να καλύψουν ένα τεράστιο ρεπερτόριο, ποικίλης μουσικής. Οι FLOGUITARS αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Η εμπειρία μας είναι πολύ μικρή, μιας και η πρώτη και μοναδική μας εμφάνιση ήταν πέρυσι στην 4η κιθαριστική συνάντηση Ιωαννίνων. Η αγάπη μας γι'αυτό που κάνουμε είναι μεγάλη. Στόχος μας ….η καλή μουσική!".

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΛΟΥ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

M. Dagosto:
Π. Μαμασούλας:
Beatles:
R. Stewart:
Feria Al Prado
 Γιορτή
Yesterday
I’m sailing
Διδάσκοντες καθηγητές : Ευγενία Γρέντζελου, Πάνος Μαμασούλας
Φλογέρα: Βάσση Όλγα, Τσιλίκας Αθανάσιος, Τσιόβουλου Σταυρούλα, Γκεντότσαϊ Άρνιτ, Λιαροκάπη Ελένη, Θεοφίλη Ραφαέλα, Ρέντζου Εμμέλεια
Κιθάρες: Γκούμα Αμαλία, Παπαδημητρίου Ανδρέας, Τζουμάκα Μαρία, Αθανασία Δανάη, Ευκαρπίδη Όλγα, Μπίρκου Νεφέλη, Τρίμπου Λαμπρινή, Φαρμάκη Παρασκευή, Παπαχρήστος Αθανάσιος, Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης, Μήτση Αλεξάνδρα, Πολύζος Χρίστος, Δήμος Θεόδωρος, Κοντός Θεόδωρος, Παπαθανασίου Ανθή, Παπαθανασίου Αθανάσιος, Ρεντζέπης Κων/νος, Καλαμπόκας Αθανάσιος, Παπαβασιλείου Σπυρίδων, Τζίντζηρας Παναγιώτης.
Ηλ. Μπάσο: Τσέλιος Βασίλειος
Φωνή: Σακαπέτη Βασιλική



Κιθαριστικό Σύνολο Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων


Ένα νεοσύστατο σύνολο το οποίο ξεκίνησε πέρσι και φέτος ανασυγκροτήθηκε με νέα μέλη. Μικρές εμφανίσεις πραγματοποίησε στα πλαίσια των σχολικών εκδηλώσεων και η παρουσία του στην 5η Πανελλήνια Συνάντηση Ιωαννίνων θα είναι η πρώτη του δημόσια εμφάνιση.





ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΛΟΥ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Παραδοσιακό Λατινικής Αμερικής:
C. Bonet: 
G. Bizet:
Tango Chacabuco
Latin solo (Μεταγραφή: Α. Καραγιωργάκης)
Habanera de Carmen (Μεταγραφή: L. Levesque)
Υπεύθυνοι: Ελένη Κιτσούλη και Κωνσταντίνος Σηφάκης
Κιθάρες: Μανούσης Κων/νος, Τίνας Γεώργιος, Βασδέκη Κλεονίκη, Βλαδίκα Αλεξάνδρα, Γκόγκος Κων/νος, Τομαράς Βαλέριος, Νάτσικας Ηλίας, Πανταζή Ευαγγελία, Τσούρας Μιχαήλ, Υφαντής Δημήτριος, Ζαρίμπας Αλέξανδρος, Λακιώτης Κων/νος, Χουλιάρας Θεόφιλος, Καννής Χρήστος, Ντουκουμέ Ειρήνη, Παππά Αγνή, Γκιόκας Χρήστος, Μημής Σπύρος, Μπάλλας Βασίλειος, Μπάρλας Χρήστος, Τράκης Άγγελος, Σαρηγιαννίδου Άννα, Στυλιανός Χρήστος, Τριφύλλη Ειρήνη, Χατζάρας Κων/νος, Κύρκος Παναγιώτης, Σιώζος Βασίλειος, Τζίμας Ευάγγελος


Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου "Sempre Viva" Ωδείου "Μελωτρόπιο"

Η ‘Sempre Viva’ είναι μια πολυμελής ορχήστρα από κιθαριστές, μικρούς και μεγάλους, που έχει έδρα τον Βόλο, του Νομού Μαγνησίας. Σφραγίδα για τη γέννηση του συνόλου, αποτέλεσε το όνομα ‘sempre viva’ ενός όμορφου σπάνιου λουλουδιού, μιας και συλλέγεται σε δύο μόνο περιοχές στην Ελλάδα. Η ιδιότητά του να μη μαραίνεται στο χρόνο είναι αυτή που το καθιστά άξιο προσοχής και αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία των μελών της. 
Η Ορχήστρα Κιθαριστών Βόλου Sempre Viva έχει σημειώσει αρκετές εμφανίσεις-συμμετοχές σε συναυλίες και φεστιβάλ ανά την Ελλάδα. Κυριότερες εξ αυτών η συναυλία «Μανούλα μου» αφιερωμένη στο Μάνο Χατζιδάκι τα έσοδα της οποίας εδόθησαν στο Σύλλογο Παιδιών με νεοπλασματικη ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» , η συναυλία «Μουσικό ταξίδι στο βυθό παρέα με το 17ο Κιβώτιο» τα έσοδα της οποία εδόθησαν στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Ν. Μαγνησίας και η συναυλία στο Πνευματικό Κέντρο «Μια αγκαλιά για το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ» τα έσοδα της οποίας εδόθησαν στο Σύλλογο Ε.Μ.Ε.Ι.Σ για τον Καρκίνο του Μαστού . 
Έχει διοργανώσει 2 πανελλήνιες συναντήσεις κιθαριστικών συνόλων και ορχηστρών κιθάρας στο Βόλο. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι η ορχήστρα έχει χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό, αλλά και οι δράσεις της έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα και όλες γίνονται αφιλοκερδώς. 
Τα τελευταία 2 χρόνια είναι συνδεδεμένη με το Ωδείο Μελωτρόπιο, το οποίο στέκεται αρωγός στις μουσικές περιπλανήσεις της ορχήστρας 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

1η ομάδα

F. Schubert:
S. de Iradier y Salaverri: 
Serenade (Διασκευή: A. Forrest)
La  Paloma Serenade Espagnole (Διασκευή: A. Forrest)
Διδασκαλία κομματιών : Γούσια Ευαγγελία
Κιθάρες: Μαυρομιχάλη Ευτυχία, Δέλλιου Κατερίνα, Κωνσταντίνου Μαρκέλλα, Ντάγκαλου Μαρίνα, Ροδακινιά Αναστασία, Ντούμας Γιώργος, Πιτσιώρη Ελπινίκη, Ποντίδας Γιάννης, Θεοχαρίδη Φαίδρα, Αναστασιάδης Θοδωρής, Ποντίδα Σοφία, Αναστασιάδη Ράνια, Βιδινιώτη Ειρήνη

2η ομάδα

J. Pachelbel:
I. S. Bach: 
Canon (Διασκευή: A. Forrest)
Fuga 1000 in A moll  (Original for Laute in G moll)  
Διδασκαλία κομματιών και Διεύθυνση Ορχήστρας: Γούσια Ευαγγελία
Συμμετέχουν οι καθηγητές: Τηλιοπούλου Αλέκα, Βαγιόπουλος Κωνσταντίνος, Μανωλιού Μαριέτα, Οικονομίδης Αλέξανδρος
Κιθάρες: Νικολαή Έλντα, Τηλιοπούλου Αλέκα, Οικονομίδης Αλέξανδρος, Αυλογιάρη Εύα, Βαγιόπουλος Κωνσταντίνος, Μανωλιού Μαριέτα, Χρυσάφης Γιώργος, Πλαγεράς Ρήγας, Νεφέλη Χρυσάφη



Κιθαριστικό Σύνολο  Ροδοτοπίου Ιωαννίνων "Η Πασσαρών"

Το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων "Η Πασσαρών" είναι από το 2012 ένας επίσημα αναγνωρισμένο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, ενώ η δράση του ξεκίνησε ανεπίσημα λίγα χρόνια νωρίτερα. Με όχημα το κιθαριστικό σύνολο, σκοπός του Σωματείου είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη της μουσικής παιδείας, η μελέτη, ερμηνεία και παρουσίαση διαφόρων μουσικών ειδών, καθώς και η συνεργασία και σύμπραξη με άλλους μουσικούς και μουσικά σύνολα. 
Το όνομα «Πασσαρών» αναφέρεται στην ομώνυμη αρχαία πρωτεύουσα της Ηπείρου, που μεταξύ άλλων ήταν πατρίδα της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η οποία, σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες και αρχαιολογικά ευρήματα από το Ροδοτόπι (όπως Ναός Ολυμπίου Διός, γλυπτά, νομίσματα, κίονας, μαρμάρινη επιγραφή, ανδριάντας κ.ά.), τοποθετείται στην περιοχή του Ροδοτοπίου.
Το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου, από το 2012 έως σήμερα έχει δώσει περισσότερες από 70 συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς επίσης σε Βουλγαρία και Πολωνία, οι οποίες περιλαμβάνουν:
  • Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • Συναυλίες αποκλειστικά αφιερωμένες στο Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου, σε Ιωάννινα και ευρύτερη περιοχή Ιωαννίνων, Πρέβεζα, Παραμυθιά, Λευκάδα και Αμφιλοχία 
  • Ευρωπαϊκές ημέρες μουσικής σε Αγρίνιο και Πάργα 
  • Πανελλήνιες Συναντήσεις Συνόλων & Ορχηστρών Κιθάρας, σε Βόλο, Βέροια, Λάρισα, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα 
  • Πρόγραμμα Erasmus+ στην Πολωνία
  •  Άλλες εκδηλώσεις, σε Βέλινγκραντ Βουλγαρίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ένωση Αποφοίτων Βελλάς, Φεστιβάλ Μουσικής Σίφνου, Βαρκαρόλα Κέρκυρας, τηλεοπτικές παραγωγές τοπικών καναλιών, κ.ά.
Επίσης, ιδιαίτεροι σταθμοί στη μουσική δραστηριότητα του Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου αποτελούν οι παρακάτω παραγωγές επαγγελματικών βίντεο με μεταγραφές και διασκευές έργων σε πρώτη εκτέλεση για σύνολο κιθάρας:
Τέλος, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Δήμο Ζίτσας στον οποίο ανήκει γεωγραφικά, διοργανώνει φέτος την πέμπτη πανελλήνια συνάντηση συνόλων και ορχηστρών κιθάρας στα Ιωάννινα.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΟΛΟΥ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Rainbow:
The Doors:
P. Green:
J. Hayward:
Μ. Χατζιδάκις:
Temple of the King
Riders on the Storm
Black Magic Woman
Nights in White Satin
Ταστέρι του Βοριά
Διασκευές κομματιών - Διεύθυνση Συνόλου: Γιώργος Νάκης
Κιθάρες: Αθηνά Τσιάβου, Μελίνα Φίλιου, Νικολίνα Ζώη, Βούλα Στεργίου, Ανδρέας Παργινός, Παναγιώτης Νάκης
Ακουστικό μπάσο: Δάφνη Πουρναρά
Βιολί: Σπύρος Ζαπάντης
Φλάουτο: Αγγελική Οικονόμου
Ντραμς - Καχόν: Γιάννης Γεωργακόπουλος-Τόλης 
Τραγούδι: Σπύρος Μπερής, Μαργαρίτα Μανούση, Αγγελική Οικονόμου



Η έντυπη μορφή του προγράμματος
Σελίδες 4 και 1

Σελίδες 2 και 3


Δείτε ακόμη: