Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ένα καταπληκτικό μουσικό βίντεο του Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου μέσα σε αρχαίο φυσικό κρατήρα

Στις 24 Αυγούστου 2017, το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου γύρισε ένα ιδιαίτερο βίντεο μέσα σε ένα αρχαίο φυσικό κρατήρα στο Ροδοτόπι, σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Συκοβέλη.
Εκ μέρους του ΚΣΡ εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς το Μενέλαο Συκοβέλη για την ανταπόκριση και την καλή του διάθεση στην υλοποίηση του project, αλλά και τα συγχαρητήριά μας για τις ωραίες ιδέες του και την ποιότητα της δουλειάς του.


Τ
ο μουσικό μέρος
Το μουσικό μέρος περιλαμβάνει μία ορχηστρική εκδοχή για σύνολο κιθάρας του τραγουδιού
"Riders on the Strorm" των "The Doors".

Συμμετέχουν:
ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΟΜΜΑΤΙΟΥ & ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΟΛΟΥ: Γιώργος Νάκης
ΚΙΘΑΡΕΣ: Βούλα Στεργίου, Μελίνα Φϊλιου, Σταυρούλα Νάκη, Νικολίνα Ζώη, Αλέξανδρος Λωρίδας, Αθηνά Τσιάβου, Παναγιώτης Νάκης, Θωμάς Παππάς, Οδυσσέας Πατούνας, Χρύσα Ζώη, Φώτης Τσελέφης, Ανδρέας Παργινός
ΚΙΘΑΡΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΡΟΥΣΤΟΥ: Σωτήρης Ματσάγκας

Ο χώρος που γυρίστηκε το βίντεο
Πρόκειται για ένα κρατήρα που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά από το χωριό του Ροδοτοπίου, στους πρόποδες του λόφου "Καστρί", ενώ ακριβώς απέναντι και σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από αυτόν, βρίσκεται ο Ναός του Αρείου Διός.
Στην περιοχή γύρω από τον κρατήρα, υπήρχε πριν από αιώνες οικισμός, γεγονός που αποδεικνύεται από το πλήθος σπασμένων πήλινων και κεραμικών που έχουν βρεθεί κατά καιρούς σε γειτονικά κτήματα. Κατά μία άποψη, εκεί υπήρχε ο πρώτος οικισμός του Ροδοτοπίου ή άλλος αρχαίος οικισμός, ο οποίος αργότερα μεταφέρθηκε λίγο πιο κάτω, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Ροδοτόπι.
Επίσης, σύμφωνα με θρύλους, στη θέση του κρατήρα υπήρχε ναός που βυθίστηκε όταν οι κάτοικοι παραβίασαν κάποιο είδος νηστείας, τρώγοντας χέλι.
Να σημειωθεί ότι για χιλιάδες χρόνια το χέλι ήταν σημαντικό στοιχείο διατροφής των κατοίκων της περιοχής, μιας που η λίμνη των Ιωαννίνων έφτανε μέχρι τον κάμπο του Ροδοτοπίου (το 1957, προκειμένου να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κατασκευάστηκε σήραγγα η οποία άρχισε να διοχετεύει ένα πολύ μεγάλο μέρος των νερών της λίμνης προς τον ποταμό Καλαμά, ενέργεια που μεταξύ άλλων οδήγησε στην καταστροφή ενός μεγάλου υδροβιότοπου, ο οποίος προϋπήρχε από χιλιάδες ίσως χρόνια).
Τέλος, η περιοχή όπου βρίσκεται ο κρατήρας λέγεται «Μπιστή», ένα όνομα το οποίο, πέραν της πιθανότητας να έχει σλάβικη προέλευση, μπορεί να προέρχεται από τη λέξη «πιστή» και να συνδέεται με την αναφορά της ύπαρξης ναού.

Δείτε ακόμη: 
- Βίντεο του Μενέλαου Συκοβέλη με το ΚΣΡ στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης
- Ιστορικά στοιχεία για την περιοχή του Ροδοτοπίου