Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Βίντεο του Κιθαριστικού Συνόλου Ροδοτοπίου από τον "Ηπειρώτικο" του Νίκου Σκαλκώτα στο Ναό Αρείου Διός Ροδοτοπίου

Το ΚΣΡ στο Ναό Αρείου Διός Ροδοτοπίου
Στις 25 Ιουλίου 2018 το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα πολύ σημαντικό στόχο του, ο οποίος αφορούσε στην εκτέλεση και βιντεοσκόπηση του "Ηπειρώτικου 1" του Νίκου Σκαλκώτα στο Ναό Αρείου Διός Ροδοτοπίου, σε σκηνοθεσία του Μενέλαου Συκοβέλη.

Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για το ΚΣΡ, με διττή σημασία.

Αφενός, ο "Ηπειρώτικος 1", ένας από τους
36 ελληνικούς χορούς για συμφωνική ορχήστρα του μεγάλου και πρωτοπόρου έλληνα μουσουργού Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά για το ΚΣΡ και ταυτόχρονα ενέχει ένα γενικότερο ρίσκο για το κατά πόσο ένα συμφωνικό έργο μπορεί να αποδοθεί "αξιοπρεπώς" από ένα σύνολο με κιθάρες, τηρουμένων των αναλογιών (π.χ. όγκος ήχου της συμφωνικής ορχήστρας, ηχοχρώματα, διάρκεια ήχου κτλ). Ωστόσο, το ΚΣΡ μπήκε στον πειρασμό και τόλμησε να ασχοληθεί με αυτό το έργο, με την προσδοκία να καταθέσει μία δική του πρόταση που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος, αλλά και να συμβάλλει τόσο στη διεύρυνση του ρεπερτορίου για κιθαριστικά σύνολα, όσο και να δώσει την ευκαιρία στους κιθαριστές να πειραματιστούν με την εκδοχή ενός συμφωνικού έργου.


Αφετέρου, παράλληλα με την επιλογή του συγκεκριμένου μουσικού έργου, του οποίου ο τίτλος παραπέμπει στην Ήπειρο και στην περιοχή δραστηριοποίησης του ΚΣΡ, ιδιαίτερης σημασίας γεγονός αποτελεί η μουσική εκτέλεση στο Ναό Αρείου Διός Ροδοτοπίου. Πρόκειται για ένα ξεχασμένο και λεηλατημένο αρχαίο ναό, ίσως ο μοναδικός του είδους στην περιοχή των Ιωαννίνων, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες γεροντότερων, δυστυχώς ήταν για πάρα πολλά χρόνια πηγή λήψης έτοιμων μαρμάρων και πετρών προς οικοδόμηση πετρόχτιστων κατασκευών. Σήμερα έχουν απομείνει μεταξύ άλλων μόνο λίγα σπασμένα κομμάτια κιόνων να μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, ενώ μία σειρά ευρημάτων από τον ίδιο χώρο, όπως ανδριάντας, νομίσματα, επιγραφές κ.ά., εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (περισσότερα για τον αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματά του, μπορεί να δει κανείς στο σύνδεσμο Πρακτικά Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έτους 1952 για την Ανασκαφή στο Ροδοτόπι).

Αναλογιζόμενοι το ειδικό πολιτισμκό και ιστορικό βάρος αυτού του αρχαιολογικού χώρου, δεν θα μπορούσε παρά να είναι προτεραιότητα και τιμή για το ΚΣΡ να έχει την ευκαιρία να βρίσκεται εντός του εν χορδαίς και οργάνοις. Να σημειωθεί ότι το ΚΣΡ ζήτησε και πήρε επίσημη άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, προς την οποία εκφράζει τις ευχαριστίες του.

Συμμετέχοντες στη μουσική εκτέλεση:

Μεταγραφή για κιθαριστικό σύνολο και Διεύθυνση Συνόλου: Γιώργος Νάκης
Κιθάρες: Σταυρούλα Νάκη, Μελίνα Φίλιου, Νικολίνα Ζώη, Αθηνά Τσιάβου, Παναγιώτης Νάκης, Αλέξανδρος Λωρίδας, Σωτήρης Ματσάγκας, Ανδρέας Παργινός